Doula

Wat is een doula

Een doula is die extra hand op je schouder, een soort bevallingscoach. Emotionele en fysieke ondersteuning tijdens je bevalling, extra zorg naast die van je partner, verloskundige, kraamverzorgende of verpleging.

Ik werk in Utrecht en omgeving en begeleid 1 à 2 geboortes per maand. Wanneer je belt dat de bevalling begonnen is, kom ik naar je toe en blijf ik tot nadat de baby geboren is, of dat nu thuis is of in het ziekenhuis.

Omdat we elkaar van te voren al uitgebreid hebben leren kennen weet ik goed wat belangrijk voor je is. Ik kan je helpen de wensen uit je geboorteplan te bereiken, ik help je te ontspannen en te blijven ademen en ik sleep je er doorheen wanneer je het vertrouwen dreigt te verliezen.

Ik wil je graag helpen deze bevalling op een eerlijke en positieve manier te benaderen en zo ontspannen mogelijk te beleven. Laten we elkaar snel ontmoeten tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek! Maak een afspraak bij jou of jullie thuis of online via onderstaande knop. Groetjes en tot snel! Maaike

Voor wie is een doula
Een doula is er voor jou!

Voor ieder type vrouw, voor elk soort bevalling. Thuis of in het ziekenhuis. Alleenstaanden en stellen. Vrouwen die tegen de bevalling op zien of vrouwen die juist een rotsvast vertrouwen hebben in hun lijf.

Ik begeleid onder andere zwangeren die hun eerste kind krijgen en er een ervaringsdeskundige bij willen hebben. Iemand die ze helpt op hun lichaam te blijven vertrouwen en de bevalling zo ontspannen en natuurlijk mogelijk te laten verlopen.

Ik help ook vrouwen die al een keer bevallen zijn en daardoor goed weten wat ze nu willen. Een doula is dan die constante factor, iemand die jouw wensen of angsten kent en bij je blijft totdat de baby geboren is.

Voor jou en je geboortepartner

Voel je vrij om overal waar ‘je’ geschreven staat ‘jullie’ te lezen. Want een doula is er voor jou én je geboortepartner. Ik spreek hierbij bewust van ‘geboortepartner’ en niet van ‘partner’ omdat ik zowel stellen als alleenstaande vrouwen begeleid. Het woord ‘geboortepartner’ dekt in beide gevallen de lading.

Hoe fijn is het als je geboortepartner ook even naar de w.c. kan, een broodje kan eten of een frisse neus kan halen. En er daarna dus weer helemaal voor jou kan zijn! Bij sommige bevallingen doen we het helemaal samen met zijn drietjes en wisselen de geboortepartner en ik elkaar af in het geven van rugmassage etc. Bij andere bevallingen zit ik rustig in een hoekje aantekeningen te maken en doen de vrouw en haar geboortepartner het helemaal samen. In dat geval is mijn aanwezigheid al voldoende om extra rust en vertrouwen de kamer in te brengen.

Hoe dan ook: Het moet klikken tussen jou en mij, en tussen mij en je geboortepartner, (en tussen jou en je geboortepartner, dat helpt ook 😉 ) anders werkt het niet. Vandaar dat het kennismakingsgesprek zo belangrijk en altijd vrijblijvend is. Op verzoek kan ik je in contact brengen met een eerdere doulacliënte die een soortgelijke zorgvraag had.

Wat doet een doula

Tijdens vier voorgesprekken bij jou thuis praten we over jouw verwachtingen van de bevalling. Wat denk je goed te kunnen en waar zie je tegenop. Welke opties zijn er en hoe hou je zelf de regie? Want tijdens de geboorte hoef je je niet afhankelijk op te stellen naar je zorgverleners. Je bent niet ziek, je krijgt een kind!

Je lichaam heeft 9 maanden lang een baby veilig vastgehouden in je buik en ergens tussen week 37 en 42 besluit het  helemaal op eigen initiatief dat de baby eruit mag komen. Je lichaam regelt het zelf: Het openen van de baarmoedermond, het samentrekken van de baarmoeder, zelfs de baby helpt mee door te draaien wanneer die geboren wordt.

Hoe hou je contact met je lichaam en met dit proces, waardoor je niet overspoeld wordt door gedachtes als ‘Wat een ellende deze weeën’, maar juist nieuwe energie vindt door aan de baby te denken die er aan komt. Want dat is de werkelijke reden dat je je zo voelt! Al met al een nuchtere aanpak want ja, het doet pijn. Maar ook: JA! Je kunt meer dan je denkt!

Verdere onderwerpen die tijdens de voorgesprekken aan de orde kunnen komen zijn: Geboorteplan, ademen, ontspanningsoefeningen, communicatie met zorgverleners, verloop van de bevalling, geboortebal, rebozo, TENS, Spinning Babies en nog veel meer.

Ik blijf bij je

Als de bevalling begint kom ik naar je toe wanneer jij aangeeft dat je wil dat ik kom. Meestal is dat wanneer je goed in je weeënroes zit of wanneer het je niet meer lukt om ontspannen te blijven ademen. Bij een inleiding ben ik erbij vanaf het breken van je vliezen.

En dan blijf ik. Ook als we verplaatsen van huis naar ziekenhuis. Ook wanneer het toch medisch wordt. Ook wanneer het een langdurige bevalling blijkt. Ik blijf bij je tot nadat de baby geboren is.

Tijdens je bevalling help ik je ontspannen te blijven ademen, spreek ik je moed in wanneer je het vertrouwen dreigt te verliezen, masseer ik je rug, help ik je de juiste informatie te krijgen zodat je goed weet wat je opties zijn wanneer er iets wordt voorgesteld. Ik los je (geboorte)partner of zodat hij of zij ook even naar de wc kan of een boterham kan smeren. En er daardoor weer helemaal voor jou kan zijn.

Oftewel een hele mooie samenwerking tussen jou, je geboortepartner en mijzelf. Zodat je, ook als het anders loopt dan je had verwacht, er toch goed op terug kunt kijken.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij jou thuis, en onderzoek samen met mij wat ik voor jou of jullie kan betekenen tijdens je bevalling.

Begeleidingstraject

Na een telefonische kennismaking kom ik bij je thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarna zien we elkaar nog drie keer waarvan de laatste afspraak met 37 weken is. Stel dat de bevalling morgen begint, wat ga je doen en wanneer ga je me bellen? Veel vrouwen geven bij dit laatste gesprek aan er eigenlijk wel een beetje zin in te hebben!

Op wacht periode

Vanaf 37 weken sta ik op wacht voor je totdat de baby geboren is. We hebben regelmatig contact hoe het met je gaat of als ik een dagje op pad ga. Ik blijf binnen 1,5 uur rijden van huis maar vindt het altijd prettig om voor ik weg ga even te horen of alles nog rustig is bij jou.

Als de bevalling begint kom ik naar je toe en blijf ik tot nadat de baby geboren is. Desgewenst maak ik ook de foto’s en een fotoalbum (zie Geboortefotografie).

Doulabegeleiding is er helemaal op gericht dat jij weet wie er bij je bevalling zal zijn. Toch kan er een situatie ontstaan waardoor ik mijn garantie niet kan garanderen, bijvoorbeeld bij privé-omstandigheden of wanneer er twee zwangeren tegelijk besluiten te bevallen. Het is nog nooit nodig geweest, maar wat is het fijn dat ik altijd op mijn fantastische achterwachten kan rekenen, Gideanne BröchelerPaulina Glapinski-Zoethout en Sanne Ravensbergen. Mocht je mij dus om een of andere reden niet kunnen bereiken tijdens je bevalling, dan mag je hen altijd bellen.

Gratis gebruik van bevallingsmaterialen

Ik maak het je graag zo comfortabel mogelijk! Daarom mag je als doulacliënt gratis gebruik maken van (op basis van beschikbaarheid):

  • Geboortebad Birthpool in a box Pro Mini (op basis van beschikbaarheid)
  • Cordring
  • Geboorte TENS incl. pads
  • Geboortebal
  • Peanutball
  • Rebozodoek

Om in bad te bevallen heb je nog het bevallingspakket nodig. Deze kun je bij mij aanschaffen voor €98,00 incl. verzenden. Bij niet gebruik ontvang je €55 retour.

Kraamvisite en nagesprek

Na de geboorte kom ik op kraamvisite en als je kind 1 à 2 maanden is kom ik op nagesprek. Wanneer je daarvoor gekozen hebt overhandig ik dan het fotoalbum welke we samen helemaal bekijken. We bespreken de hele bevalling door, wat is er allemaal gebeurd, waarom, met wie ook alweer, en hoe kijk je erop terug. Een prachtige manier om de geboorte van je kind te verwerken.

Haal het beste uit jezelf

Want of het nu naar wens verloopt of met complicaties: De geboorte van je kind is hoe dan ook een indrukwekkende gebeurtenis. Maak het tot een gebeurtenis waar je goed op terug kan kijken. Vorm samen met je geboortepartner, doula, verloskundige en kraamzorg een team van mensen om je heen waarbij je je kunt ontspannen en vertrouwen kunt houden. Waarbij je in contact blijft met je lijf en met de baby in je buik. En optimaal kan genieten van dat einddoel: Een gezond lief klein jongetje of meisje in je armen waar je eindeloos naar kan blijven kijken.

Je kunt het en ik help je graag het beste uit jezelf te halen. Ik spreek je graag snel!

Reviews

Je gaf op precies de goede momenten ruimte of was juist heel dichtbij.

Iris

Juni 2024

Aangezien ik bij de eerste zwangerschap er niet voldoende voor mijn vrouw kon zijn, hoe moest ik dan nu mijn plek vinden terwijl er ook een doula was die steun zou bieden? Tijdens de kennismaking met Maaike konden we dit allemaal goed bespreken en kwamen we op een natuurlijke verdeling. En nu kan ik zeggen dat we, als we ooit voor een derde zouden gaan, zonder twijfel weer voor Maaike zouden kiezen.

Rik

Maart 2024

Lieve Maaike, wat waren we blij dat je onderdeel was van ons geboorteteam! Je kennis en je rust hebben het voor ons tot een onvergetelijke ervaring gemaakt.

Antonija en Eric

Januari 2024

Maaike is een zeer betrokken en lieve doula. Ze is de stabiele factor tijdens een bevalling, voelt goed aan hoe ze haar begeleiding kan afstemmen op jouw wensen. Ook tijdens medische bevallingen kan zij de verbindende factor zijn, ze staat je bij in jouw wensen en draagt ook bij aan een veilig bevalklimaat.

Klinisch verloskundige

Oktober 2023

Mijn bevalling was er eentje waarvan ik heb gedroomd,

en dat die droom uitkwam was ook echt dankzij jou.

Neelke

Maart 2019

Maar ook als ze even niet naast me zat,

voelde ik haar rustige aanwezigheid in de kamer.

Kim

Januari 2019

Geboortefotografie

Wat is het leuk om naast het doula zijn ook nog eens mooie foto’s te mogen maken. Ik bied dit met heel veel plezier aan als een extra optie en maak er dan een mooi fotoalbum van.

Alle geboortefoto’s op deze website zijn door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst. Alle rechten voorbehouden.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan

CONTACT
Maaike Rijnsburger
06 1339 0048
info@maaikerijnsburger.nl

POSTADRES
Maaike Rijnsburger
Edmond Audranstraat 251
3543 BH Utrecht

Alle rechten
voorbehouden.
KVK: 58707719
BTW-id: NL002062534B60

× Hoe kan ik je helpen?