Twee hoog in een jaren 30 huis in de binnenstad van Utrecht. K met weeën op bed in afwachting van hun eerste kind. Haar partner P en de poes naast haar. Iedere wee spreekt ze uit hoe zwaar ze het vindt. Hoeveel pijn de weeën doen. En dan laadt ze zich toch weer op voor de volgende wee en ademt daar diep en rustig in mee.
.
En zo gaat het door. 12 uur lang met steeds sterker toenemende weeën. Vaak moet ze spugen. Afwisseling vindt ze in bed, op de bal en onder de douche. Het warme bevalbad lonkt maar ze wil dat nog even bewaren voor wanneer het echt niet meer gaat.
.
En dan gaat de frequentie van de weeën ineens omhoog van 6 naar 3 minuten. Dit is het moment om eindelijk de verzachtende werking van het warme badwater in te zetten. Terwijl de verloskundige nog even blijft tot ze zich gesetteld heeft, laat K zich in het warme water glijden en er ontsnapt een welgemeend “Lekker!” uit haar mond.
.
In plaats van rustig en beheerst ademen komen er nu grommende geluiden uit haar keel, afgewisseld met hoge zangerige tonen. P, ikzelf, de verloskundige en ook nog een fantastische stagiaire blijven rustig en laten K begaan. Ze kronkelt door het bad, ik zie aan haar buik dat haar baarmoeder zich stevig samentrekt en ik vermoed persdrang. Terwijl de verloskundige haar spullen rond het bad klaarlegt gebeurt er van alles bij K van binnen, dat is duidelijk zichtbaar en hoorbaar. Pas wanneer de verloskundige alles klaar heeft kijkt ze in het water en zegt kalm: “Ja hoor, ik zie het hoofdje.”
.
Nog steeds laat ze K begaan, en K gromt en zingt verder met P achter haar in het water. Pas helemaal aan het einde, wanneer het hoofdje bijna geboren wordt, voelt de verloskundige bij K (pas voor de derde keer deze bevalling) en geeft ze enkele instructies om nu echt alle kracht op haar onderlijf te zetten. K doet het. Het hoofdje komt. Het brandt. Het hoofdje wordt geboren. K reikt met haar handen ernaar toe en helpt haar dochter geboren te worden. Met een gezicht vol verwondering tilt ze haar op uit het water, de handen van P ondersteunen haar. Na 6 jaar wachten is ze daar eindelijk: Hun lieve dochter L.
.
Foto’s door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst.

 

× Hoe kan ik je helpen?