Tips voor een stille geboorte waar je goed op terug kunt kijken
Dat lijkt misschien een vreemde combinatie van woorden: een ‘stille geboorte’ en er ‘goed op terug kunnen kijken’. Toch kun je het maar één keer beleven, je kunt het niet overdoen. Dan kun je het maar beter zo goed mogelijk doen, hoe moeilijk het ook is…
Vooropgesteld dat je de kans krijgt je hierop voor te bereiden. Wanneer een stille geboorte je overkomt dan moet je op het moment zelf de kracht vinden het zo bewust mogelijk te beleven, alle gebeurtenissen en geuren in je herinneringen opslaan en deze koesteren… Hoe dan ook, het is een situatie die onvoorstelbaar moeilijk is en waarvan je als buitenstaander niet kunt voorstellen hoe ouders hier mee omgaan. En toch doen ze het. Mijn respect voor hen is groot.
Als doula begeleidde ik onlangs een stille geboorte, zie daarover mijn blog: Het geboorteverhaal van Jip. Zowel de ouders als ik kijken er heel erg goed op terug en graag deel ik mijn tips met jullie. Zodat anderen ook, net als de ouders van Jip, op zo een bewuste en liefdevolle manier afscheid kunnen nemen van hun kind.
Voel je vrij om overal waar ‘je’ staat ‘jullie’ te lezen.
De zorg binnen het WKZ Utrecht
Wat zijn we kundig, zorgvuldig en liefdevol begeleid door de mensen van het WKZ in Utrecht. Dit is niet zozeer een tip, maar wel iets wat genoemd moet worden.
Vraag iemand mee naar de voorgesprekken in het ziekenhuis
- Je zal veel informatie over je heen krijgen de dagen voordat je kind stil geboren wordt. Moeilijke beslissingen om te nemen, concrete beslissingen over emotionele onderwerpen.
- Vraag een extra persoon mee naar die voorgesprekken. Iemand die iets verder van jou afstaat maar dichtbij genoeg om persoonlijke en intieme details mee te bespreken. Een vriend of vriendin, een doula.
- Vraag die extra persoon alles te noteren tijdens de voorgesprekken en dit naderhand uit te werken tot een to-do-list waarop je kunt zien wat het meest urgent is.
Noem de naam van je kind tijdens de bevalling hardop
- Als je weet dat je kind stil geboren gaat worden, kan het heel fijn zijn om zijn of haar naam al tijdens de bevalling met regelmaat te noemen.
- Vertel de naam ook aan je zorgteam.
- De bevalling wordt hierdoor persoonlijker. Het gaat niet meer over ‘de baby’, maar over jouw zoon of dochter met die prachtige naam die je speciaal voor hem of haar gekozen hebt.
- Zeker wanneer de baby nog leeft in je buik maar stil geboren zal worden (bijvoorbeeld bij een zwangerschapsafbreking of bij een ernstige aandoening waarbij de baby buiten de buik niet kan overleven), kan het fijn zijn de naam hardop uit te spreken op het momenten dat je de baby nog voelt bewegen of de hartslag op het CTG ziet.
TENS apparaat
- Gebruik een geboorteTENS als verlichter van de pijn.
- Bij een ingeleide bevalling kunnen weeën een stuk venijniger aanvoelen. Je krijgt synthetische oxytocine in je lijf zonder dat je lichaam zelf ook andere hormonen aanmaakt die daar normaal gesproken vloeiend mee samen werken. Zoals het lichaamseigen hormoon endorfine wat pijnstillend werkt. Hierdoor kun je weeën bij een inleiding als meer pijnlijk ervaren dan bij een natuurlijke bevalling.
- Daarbij speelt mee dat je bij een stille geboorte ergens de kracht vandaan moet halen om de weeën aan te kunnen, zonder het vooruitzicht van een gezond huilende baby op je buik… Misschien voel je boosheid of onmacht dat je zulke pijn moet doorstaan terwijl je er geen levende baby voor terugkrijgt. In combinatie met deze emoties kan het moeilijker zijn met pijn om te gaan. De geboorteTENS helpt je hierbij.
- Het TENS apparaat stuurt een zenuwprikkel naar je hersenen, welke de prikkel van de wee kan overstemmen. Daarbij is het ook een focuspunt in je rug om naartoe te ademen en geeft het drukken op het knopje van het apparaat je een gevoel van controle.
- Door gebruik van een TENS apparaat bespoedig je de aanmaak van endorfine, het lichaamseigen pijnstillende hormoon. Dankzij dit hormoon kom je meer in een roes en kun je pijn beter aan.
Laat je voeten masseren
- Een voetreflextherapeute weet welk gebied ze moet masseren om het baarmoedergebied te stimuleren. Dit kan de bevalling op gang helpen.
- Je kunt dit laten doen in de dagen voor de inleiding of tijdens de bevalling zelf.
- Een stevige voetmassage helpt je ook uit je hoofd te komen als het daar nogal vol is door de veelheid aan informatie en moeilijke beslissingen die je hebt moeten nemen. Je komt weer meer bij je gevoel uit, en dus bij de baby in je buik.
Huid op huid contact
- Veel mensen zullen het van te voren een naar idee vinden om een baby te zien die niet meer leeft. Maar dit meisje of jongetje is jouw kind. Vanaf 23 weken is hij of zij al compleet met teentjes, vingertjes, nageltjes en haartjes. Gegroeid en gekoesterd in jouw buik. Dat maakt dat je het misschien helemaal niet naar vindt om je kind met je blote handen op te pakken en op je blote borst te leggen. Net zoals je bij een gezonde geboorte gedaan zou hebben. Zodat je aan het koppie kan snuffelen, kusjes kan geven, het van dichtbij kan bestuderen. Er is hierin geen goed of fout, je doet het op jouw manier en je kunt je keuze op ieder moment aanpassen.
- Wanneer de baby een duidelijk zichtbare afwijking heeft, dan kun je de verpleging vragen dit af te dekken met een doek.
- Het bekijken van de afwijking kan ook helpend zijn omdat je dan met eigen ogen ziet dat het niet om een gezonde baby gaat en je de zwangerschapsafbreking daardoor misschien beter kunt accepteren en verwerken.
- In plaats van huid op huid contact kun je ook kiezen voor de watermethode. Het ziekenhuis zal je hierover informeren.
Naar de OK na een stille geboorte
- Bij een zwangerschapsafbreking heb je 50% kans dat de placenta naderhand niet goed loslaat. Je lichaam was nog niet van plan te gaan bevallen en zit niet in een opeenvolging van gebeurtenissen die normaal gesproken bij een bevalling horen. Het loslaten van de placenta na de geboorte is daar eentje van.
- Wanneer de placenta niet loslaat na de geboorte is het nodig deze op de OK te verwijderen. Dit gebeurt meestal vaginaal en onder gehele narcose.
- Als je na de geboorte van je kind naar de OK moet, is er een kans dat je kind in jouw afwezigheid komt te overlijden. Dit is iets waar je je bewust van moet zijn op het moment dat je opgehaald wordt om naar de OK te gaan.
- Voetreflexmassage kan ook bijdragen aan het beter loslaten van de placenta.
- Maak van tevoren afspraken over jouw kind: Gaat hij of zij huid op huid bij de andere ouder of familielid? Of leg je hem of haar in een mandje?
- Tip: Slaap in de dagen voor de ingeleide bevalling met een hydrofiele doek in bed zodat deze jouw geur opneemt. Mocht je dan naar de OK moeten, dan kun je het kindje in ieder geval in een doek wikkelen dat naar jou ruikt. Als het kindje dan nog leeft, kan dit een hele geruststellende gedachte voor je zijn.
‘Koester, met liefde gedragen’
Dit herinneringsboek is voor ouders die tijdens de zwangerschap, geboorte of kort daarna hun baby zijn verloren. Het is een boek met een aantal vragen die je bewust stil laten staan bij de zwangerschap, het verlies, maar juist ook bij de momenten van koestering. Wat je vol kunt schrijven met jullie dierbare herinneringen en wat je tegen je hart wil drukken om ze te koesteren.
Herinneringsboek ‘Koester’
Last but not least: Neem een doula
- Net als bij een gezonde bevalling helpt een doula je vol te houden, de weeën aan te kunnen, te blijven ademen, en bovenal de geboorte van je kind bewust te beleven.
- Een doula helpt jou in de dagen voor de inleiding om overzicht te krijgen in de veelheid aan informatie en beslissingen die genomen moeten worden.
- Een doula kan meegaan naar de voorgesprekken in het ziekenhuis en voor jou aantekeningen maken.
- Bij een zwangerschapsafbreking heb je meestal nog geen zwangerschapscursus gevolgd. Toch moet je nu gaan bevallen. Jouw doula geeft je de ontbrekende informatie en helpt je tijdens de bevalling met ademen, het vinden van een fijne houding en nog veel meer.
- Er zijn doula’s die ook thuis zijn in geboortefotografie. Of je kunt in het ziekenhuis vragen om een fotograaf van Stichting Still.
- Met een doula kun je napraten over de stille geboorte van je kind. Naast familieleden en vrienden kan het heel prettig zijn met je doula na te praten omdat zij er zelf bij is geweest. Je hoeft niets uit te leggen, ze weet precies wat je bedoelt.
- Een doula heeft nog veel meer voordelen die ook gelden bij een stille geboorte. Je leest hier meer over op mijn doulapagina.
- Je vindt een doula via www.nbvd.nl of www.doula.nl. Als je niet zelf naar een doula kan of wil zoeken stuur dan een bericht naar info@maaikerijnsburger.nl of via whatsapp onder aan deze pagina. Dan plaats ik je oproep in onze besloten facebookgroep voor doula’s.
Ik wil je bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik heb het met liefde geschreven voor alle ouders die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap en voor alle ouders die aan de vooravond van deze immens verdrietige gebeurtenis staan. Ik wens voor jou dat je het zo bewust mogelijk beleven kunt. Dat je de keuzes maakt die voor jou goed zijn. Zodat ook een stille geboorte er een is waar je goed op terug kijken kunt.
Sterkte, je kan het! Liefs, Maaike
Napraten?
Stuur een bericht naar info@maaikerijnsburger.nl
of via whatsapp onder aan deze pagina.
CONTACT
Maaike Rijnsburger
06 1339 0048
info@maaikerijnsburger.nl
POSTADRES
Maaike Rijnsburger
Edmond Audranstraat 251
3543 BH Utrecht
Alle rechten
voorbehouden.
KVK: 58707719
BTW-id: NL002062534B60