Lieve Y, na je zusje en je broertje mocht ik ook helpen bij jouw geboorte. Drie kinderen uit één gezin, dat schept wel een bijzondere band! Jouw mama D wist van de vorige twee dat ze snel bevalt. Dus toen ze mij een appje stuurde met de woorden “Ik twijfel…” wist ik dat het niet lang meer zou duren

19:47 uur
Eerst typ ik “Als jij twijfelt is er over drie uur een baby”. Maar ik wil je geen valse hoop geven dus ik maak er vijf uur van. We bellen even en spreken af dat je het nog even aankijkt of het echt doorzet.

21:30 uur
Anderhalf uur later belt papa B. Lachend neem ik op, wetende wat ik ga horen. Doordat jij niet zelf belt begrijp ik ook meteen dat je al echt aan het werk bent met weeën en dat ik direct moet komen.

22:12 uur
Je loopt langs de slaapkamerdeuren van de andere kinderen en gaat op bed liggen, B is dichtbij je met zijn hand op je schouder. De verloskundige voelt rustig en secuur en zegt: “Je hebt zes à zeven centimeter ontsluiting!” De opluchting is hoorbaar en voelbaar bij jou en B.

22:33 uur
Je stapt in het warme bevalbad in de huiskamer. We zorgen dat een van ons continu bij je in de buurt blijft, maar ondertussen lopen we als kippen zonder koppen door het huis. Heen en weer tussen de kraan en bad om de temperatuur van het water te reguleren. Ondertussen zoekende naar het groene eerste pakje voor de baby. De slang uit het bad halen en zo opbergen dat niet de hele huiskamer onder water loopt. Het groene babypakje ligt niet in de la van de commode maar waar dan wel? Kruiken vullen met kokend water. De juiste belichting zoeken voor mijn fotocamera. En waar is nu dat schattige groene babypakje? En waar blijft de kraamhulp trouwens? Want zij had zeker weten bedacht dat de eerste babykleertjes natuurlijk gewoon in de vluchttas liggen…

22:58 uur
Ik zie je buik samentrekken en je komt af en toe helemaal rechtop uit het water. “Ik voel de baby zakken!” zeg je. Ondanks dat je drie kwartier geleden ‘pas’ zes à zeven centimeter ontsluiting had en de verloskundige in het water niet goed kan zien wat er gaande is van beneden, weten we allemaal dat jij dondersgoed voelt wat er allemaal gebeurt vanbinnen. Twee persweeën later zeg je, eigenlijk op een heel rustige toon, meer als een constatering: “Het hoofdje komt.”

23:01 uur
Plotseling staat het hoofdje en zegt de verloskundige: “Zuchten D, zuchten!” Maar deze baby trekt zich daar niets van aan, want terwijl je een of twee keer probeert te zuchten te midden van dit oergeweld komt het hoofdje al naar buiten. “Kom maar met je handen, pak de baby maar aan!”

23:03 uur
Onder water komt een prachtig mooie baby tevoorschijn. Rustig pak je haar op en leg je haar tegen je borst. B denkt een piemeltje te zien en is in de veronderstelling dat jullie een zoon hebben gekregen. “Weten jullie al wat het is?” vraagt de verloskundige. “Een jongen toch?”, zegt B. Jullie kijken nog eens goed en ik hoor B lachend uitroepen: “Het is een meisje!”

Dit lieve meisje, thuis in bad geboren met een gewicht van maar liefst 4360 gram! Geboren in dit lieve gezin waarmee ik me op zo’n bijzondere manier verbonden voel. Geboren binnen iets meer dan drie uur, toch het aantal dat ik in eerste instantie wilde appen. Lieve D en B, veel geluk met elkaar, het ga jullie goed! Liefs van mij.

Foto’s door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst.

× Hoe kan ik je helpen?