Deze bevalling vond plaats tijdens de coronacrisis.
Irene en Wendy verwachten hun tweede kind. Bij hun eerste, een dochter, was ik er ook bij. Een bevalling die heftig was vooral vanwege de lange tijd persweeën zonder volledige ontsluiting, maar die verder wel zonder complicaties verliep. Toen beviel Irene in het ziekenhuis op bed, nu wil ze in verband met de coronamaatregelen liever thuis bevallen in het gehuurde bevalbad. Ook al vindt ze het thuis wel heel spannend, ze kiest liever voor een coronavrije omgeving en voor de mogelijkheid om thuis wél extra personen bij de bevalling te mogen hebben. Op deze manier kunnen goede vriendin en kraamverzorgende Christianne en ikzelf er gelukkig wel bij zijn.

07:36 uur

Als Irene 41 weken zwanger is krijg ik een whatsappje dat ze lichte krampen in haar buik voelt. Ze laat Wendy nog zo lang mogelijk slapen, want die heeft dat in verband met haar gezondheid hard nodig. Dochter Fay is bij oma logeren.

10:30 uur

Wendy belt dat de weeën goed doorzetten en dat ze het fijn vinden als ik naar ze toe kom. De verloskundige is onderweg en Christianne proberen ze ook te bereiken.

10:50 uur

Wanneer ik binnenkom is de verloskundige er net. Ze heeft inwendig onderzoek gedaan, Irene heeft al 6 à 7 centimeter ontsluiting! Ze heeft het zwaar met de weeën en ligt te kronkelen op bed. We horen af en toe al een beetje persdrang, de verloskundige vermoedt dat het wel eens snel zou kunnen gaan. Ik loop nog naar beneden om het bevalbad te vullen, maar als ik hoor welke geluiden er uit Irene haar mond komen weet ik dat mijn aanwezigheid boven meer prioriteit heeft. Daarbij is het hun wens dat partner Wendy zonodig ook fysiek ondersteund wordt, aangezien Christianne er nog niet is wil ik er ook voor haar kunnen zijn.

11:14 uur

Ik blijf bij ze op de slaapkamer, ik voorzie een grauw ziende Wendy van 2 Snickers en een Snelle Jelle en geef Irene de vertrouwde kam in haar handen waaraan ze bij de geboorte van Fay zoveel steun had door erin te knijpen. Irene kronkelt en kreunt, ze heeft het zichtbaar en hoorbaar zwaar. Maar er is geen paniek of negativiteit. Ze gaat er helemaal in mee en kan niets anders dan tijdens iedere wee geluid maken, het klinkt bijna als zingen. Er is geen houden meer aan!

11:20 uur

Slechts 3 uur nadat ze last had van lichte krampen heeft Irene al 9 centimeter ontsluiting! Wat ben ik bij dat ze besloten heeft om thuis te blijven, zodat ze de onrust van het in de auto stappen niet meer hoeft aan te gaan. Ze ligt in bed op haar zij en knijpt hard in Wendy’s beide handen. Wendy is er helemaal klaar voor en heeft een permanente glimlach op haar gezicht.

11:27 uur

De verloskundige meet volledige ontsluiting en daar komt ook Christianne binnen! Sinds de kraamweek van dochter Fay zijn ze dikke vriendinnen, en natuurlijk moet ze er dit keer ook bij zijn!

Irene mag gaan persen en doet dit volledig op haar eigen gevoel. Ze maakt er geluid bij, de persweeën zijn zo overweldigend en ze kan wederom niets anders dan er volledig aan toegeven.

Ze perst een paar keer, al snel is er vordering te zien en zien we haartjes en een hoofdje. Wendy’s glimlach wordt nog breder. Irene perst nog een paar keer, al haar spieren, lichaamsdelen, gezichtsuitdrukkingen en stemgeluiden doen mee.

Dan staat het hoofdje. Een paar minutenlang probeert Irene het persen weg te zuchten zodat het hoofdje rustig geboren kan worden. Ik herinner de dames aan hun wens de baby zelf aan te pakken maar Irene weet nog even niet hoe ze haar armen überhaupt zou moeten verplaatsen. Wendy heeft haar handen paraat, en wanneer het hoofdje geboren is komt ook Irene met haar handen naar hem toe.

11:41 uur

Samen laten ze het lijfje geboren worden en leggen hem op de buik van Irene. “Ooo, jeetje, ooooo, halloooo” zingt Irene, een prachtige reactie! Hun zoon Aron is geboren! De glimlach van Wendy is nog breder geworden dan die al was en bij Irene breekt die ook snel door.

14:02 uur

Na heerlijk twee en een half uur kroelen met Aron duikt Irene zelfstandig onder de douche. Wendy geniet ditmaal van hun zoon op haar borst.

14:57 uur

Als dochter Fay even later binnenkomt en haar broertje voor het eerst ontmoet is ze meteen weg van hem. Behalve het verschonen, dat vindt ze maar raar en vies.

15:12 uur

Drie en een half uur na de geboorte van Aron liggen ze met zijn vieren op bed. Er wordt al wat gestoeid en gelachen, wat een gezonde en sterke start is dit!!!

Lieve vier, ik wens jullie alle geluk met elkaar. In goede gezondheid! Jullie gaan nog een boel leuke dingen meemaken als gezin, dat weet ik zeker. Tof was het om bij de beide geboortes jullie doula te mogen zijn, dank voor dat vertrouwen in mij. Het ga jullie goed, we komen elkaar vast nog wel een keer tegen bij Rock ’n Romper. Liefs! Maaike

Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst.

× Hoe kan ik je helpen?