Deze bevalling vond plaats voor de coronacrisis.

Voor het eerst mocht ik bij een bevalling zijn van een alleenstaande moeder en twee vaders. Samen gaan ze hun kind in co-ouderschap opvoeden. Van te voren zijn we drie keer bij elkaar geweest om de bevalling door te spreken. Het waren hele prettige bijeenkomsten waarin we elkaar goed leerden kennen. Afgesproken werd dat K voornamelijk door mij begeleid zal worden tijdens de bevalling, en dat de vaders ons zullen bijstaan waar ze maar kunnen.

08:30 uur
Op maandag zal K ingeleid worden maar de dagen daarvoor voelt ze al wat gerommel. Omdat ze de bevalling zo natuurlijk mogelijk wil houden, spreekt ze daarom af om niet meteen een infuus met weeënopwekkende medicijnen te krijgen, maar eerst af te wachten wat het breken van de vliezen zal doen. Ze krijgt het zelfs voor elkaar dat ze van het CTG af mag en, met gebroken vliezen en al, van de afdeling af kan naar het restaurant. In een giechelige sfeer drinken we daar met zijn allen koffie, terwijl K af en toe iets van een kramp voelt. De krampen nemen toe en ze wil wel terug naar de afdeling. Ze staat op, en flatsj, het vruchtwater stroomt zo langs haar benen, haar schoenen in en op de grond. Gierend van de lach lopen we snel naar de lift, de restjes vruchtwater op de grond van het restaurant achterlatend .

11:00 uur
Eenmaal weer op de verloskamer nemen de weeën toe. De vaders gaan even naar de familiekamer zodat K goed in haar bubbel kan komen. Ik help K de weeën door terwijl ze op een geboortebal zit en ik haar rug masseer.

13:00 uur.
Even later met het draadloos CTG onder de douche wordt K soezerig en keert ze meer in zichzelf. “Ik zou zo kunnen slapen”, zegt ze. Ze zucht de steeds sterker wordende weeën rustig weg en puft af en toe op een ritmische F wanneer de wee te krachtig wordt.

14:00 uur
Uit de douche, misselijk, spugen. Wat ben ik blij dat de vaders er weer zijn. Terwijl zij af en aan rennen met schone bakjes en koude lappen, kan ik bij jou blijven zitten en helpen de rust bewaren.

14:10 uur
Je hebt vier centimeter ontsluiting. Ik vermoed dat je meer had gehoopt, maar dit hebben we van te voren besproken: Nieuw nulpunt, eventuele teleurstelling achter je laten, en door.

15:30
Gelukkig is het bevalbad inmiddels vol en kun je het heerlijke warme water in. Al heel snel is er nauwelijks tot geen pauze meer tussen de weeën in.

16:25 uur
Dit is echt heftig, je voelt ook persdrang. Je wilt dat de verloskundige komt en je denkt: “Als ik nu niet een eind opgeschoten ben dan wil ik een ruggenprik, want dit trek ik niet meer”.

16:45 uur
De verloskundige voelt en zegt: “Je hebt volledige ontsluiting, je mag persen hoor!” Die gelukzalige blik op dat moment van jou!!!

16:55 uur
Je perst op je gevoel, je lichaam doet het zelf, in bad op handen en knieën. Je voelt de baby heel goed naar beneden zakken. Op een gegeven moment blijft het hoofdje staan, het gaat niet meer terug naar binnen en dat geeft een branderig gevoel. Als het hoofdje bijna geboren wordt vraagt de verloskundige je om te zuchten. Je doet het heel even, maar daarna komt de baby er al uit.

17:14 uur
De verloskundige vangt hem op en geeft hem onder water tussen je benen door aan jou. De beide papa’s hebben de geboorte van hun zoon helemaal kunnen zien met een blik vol verwondering. Wanneer de baby voor het eerst huilt komen bij jou de tranen en kijk je trots naar de papa’s omhoog.

17:42 uur
Pas na de geboorte van de placenta knippen de vaders de navelstreng door. De baby blijft daarna nog heel lang bij jou op je blote borst en daarna ook bij de papa’s huid op huid. Bij jou komen weer de tranen bij de aanblik van hen. Jullie gaan het doen met zijn drietjes. Een schattig klein jochie met twee hele lieve vaders en een hele lieve moeder. Een kanjer van een moeder die haar gewenste natuurlijke bevalling heeft bereikt, met medische indicatie en draadloos CTG in het bad. Een blije doula om zo dicht betrokken te zijn geweest bij de geboorte van dit bijzondere gezin. Ik wens jullie alle geluk met elkaar, lieve vier!

Foto’s door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst.

× Hoe kan ik je helpen?