08:39 uur

Deze bevalling vond plaats voor de coronacrisis.
Terwijl iemand van de anesthesie continu naast jouw hoofdeinde blijft om in de gaten te houden hoe je je voelt en om eventueel medicatie bij te stellen tegen bijvoorbeeld misselijkheid, loop ik naar jouw voeteneinde zodat ik kan zien hoe Robin uit jouw buik gehaald wordt. Stapje voor stapje zie ik hoe de gynaecologe met precisie steeds een laagje dichter bij de baby in de baarmoeder komt. Heel eventjes daarna is het dan zover. Het luikje mag naar beneden en ik zie de verwachtingsvolle blikken van papa en mama aan de andere kant van het doorzichtige plastic. Aan mijn zijde zie ik de incisie in jouw buik waar maar nét het hoofdje van Robin doorheen past. Als alleen het hoofdje is geboren huilt hij al!

Vanaf dit moment is goed zichtbaar dat dit een geplande keizersnede is en geen spoedoperatie: De gynaecoloog neemt ruim de tijd om Robin geboren te laten worden, bijna zoals bij een vaginale bevalling. Na het hoofdje komen eerst de schouders. Dan blijft hij weer even zitten en komt daarna met zijn armen eruit. Even later volgen zijn billen, en nog weer even later is pas het hele lijfje eruit. Hij wordt even in de lucht gehouden en dan tegen het plastic ruitje aan gelegd zodat jullie zo dicht mogelijk bij hem kunnen zijn. Wat een ongelofelijk bijzonder moment. Snel loop ik naar de andere zijde van de operatietafel en leg dit moment vast vanaf jullie kant. Daar zie ik een breed lachende mama en oogjes met kraaienpootjes boven het mondkapje van papa.

09:11 uur

De operatie is nu bijna aan afronding toe. De verpleegster legt Robin even in de couveuse zodat ze hem veilig en warm kunnen vervoeren. Ik loop met papa, de verpleegster en Robin terug naar de verkoever, jij zal spoedig na ons volgen. Eenmaal op de verkoever geniet papa van het contact met zijn zoon. Terwijl Robin op de OK nog wat bleef huilen, is hij nu heerlijk rustig geworden in de warme couveuse. De grote handen van papa zijn als een warme omhelzing voor dat lieve kleine lijfje.

09:16 uur

En daar ben je alweer, met een lach op je gezicht kom je aangereden. Je wordt met bed en al ingeparkeerd en zogauw je geïnstalleerd bent komen de tranen. De verpleegster moedigt je aan het maar eens lekker te laten stromen. En dat doe je. Ik hoor diep en oprecht verdriet. Van spanning, van opluchting, van geluk, van verwerking van de vorige keer misschien, van alles
bij elkaar. Even later ligt Robin gulzig aan de borst te drinken. Dankzij de keuze voor de geplande keizersnede is er een verpleegster op de verkoever aanwezig die helpt met aanleggen. Dit is HET grote winstmoment voor jou en je geniet er met volle teugen van. Terwijl Robin lekker doordrinkt geven jullie elkaar een dikke kus en zijn gelukkig.

​Lieve D en J, dankjulliewel dat ik bij de geboorte van beide zoons mocht ondersteunen. Nu zijn jullie ook ouders van een jongens gezin en ik weet uit eigen ervaring hoe onwijs leuk dat is! Heel veel geluk met elkaar, veel liefs, Maaike

Foto’s door mijzelf gemaakt en met toestemming van de ouders geplaatst.

× Hoe kan ik je helpen?